Varaždinski klipič zaštićen na razini Europske unije. Objava o europskoj zaštiti oznake zemljopisnog podrijetla izašla je u posljednjem službenom listu Europske unije.
Proces zaštite počeo je još 2003. godine osnivanjem Udruge kuhara Varaždinske županije, koja je za Varaždinski klipič 2006. prvo dobila Jamstveni žig, a u listopadu 2017. godine i nacionalnu zaštitu. Tri godine kasnije, Varaždinski klipič zaštićen i je na razini Europske unije.
Recept za Varaždinski klipič, kao i sam naziv, pojavili su se još u 18. stoljeću. Prve su ga pripremale domaćice koje su pecivo izrađivale ručno. Postupak izrade od njih su s vremenom preuzeli pekari. I još danas teško je odoljeti ovom autentičnom proizvodu.
Tijesto se priprema na poseban način …
– razvlači se i potom reže na trake i mota sve do dobivanja gotovog oblika – klipiča. Od drugih sličnih pekarskih proizvoda se razlikuje po tome što s obje strane mora imati po četiri nabora, dužina mora biti najmanje 25 centimetara, a na površini ima premaz od jaja i posip od sjemenki kumina. Ima hrskav okus koji na nepcima prvotno ostavlja dojam mekoće, a potom se topi u ustima. Izrada tijesta takvog oblika i izgleda je poseban pokazatelj znanja i umijeća proizvođača s područja Varaždinske županije.
Tako izrađeno tijesto daje Varaždinskom klipiču specifičan vanjski i unutarnji izgled, konzistenciju i okus zbog čega je ovaj pekarski proizvod zaista jedinstven.