Mrtinje je pradavni pučki običaj prevođenja mošta u mlado vino, koji se kod nas njeguje naročito u sjeverozapadnim vinorodnim područjima Hrvatske i u susjednim vinogorjima Slovenije.
Za tu se zgodu pripremaju posebna jela (martinjska guska s mlincima), i peče martinjski kruh ili posebna pogača. U Taru, Bermu i u drugim mjestima Istre uz blagoslov brenti mladog vina, obično se na Martinje održavaju i tradicionalne glazbene i folklorne zabave na gradskom trgu, gdje se prisutnima besplatno nudi blagoslovljeno vino. Veselice krštenja mladog vina obično se obavljaju na dan sv.Martina 11. studenog, utemeljitelja benediktinskog samostana u Toursu, inače, po rodu Panonca. Ovaj crkveni red, a zacijelo i benediktinac Martin, zaslužni su za širenje kulture loze i vina.
U povodu Martinja donosimo posebno izdanje emisije Narodni MHz, a o tradiciji Martinja u Međimurju pričao nam je naš gost Gordan Vrbanec, Matin Čakovečki.