Ljut, oštar i osvježavajuć, izvrsno prija uz kuhano ili pečeno meso, kao dodatak salatama, dobro se slaže i s ribom, a uz sve to je i jako zdrav. Odlike su to Ludbreškog hrena, izvornog i tradicionalnog proizvoda koji je dobio nacionalnu zaštitu – zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla.
Dobivanjem nacionalne oznake pokrenut je proces zaštite na razini Europske unije. Zvonimir Novak iz EUVITA-e – Clustera za ruralni razvoj i poduzetništvo. Uz malo sreće, nada se da bi i taj proces mogao završiti do kraja godine.
Hren se na ludbreškom području proizvodi već oko 40 godina, a 2012. godine priznat je kao autohtona sorta. Nacionalna oznaka potvrđuje kvalitetu, a proizvođači se nadaju da će dobiti dodatnu tržišnu vrijednost te proširiti proizvodnju, kazala je novinarima proizvođačica Bojana Makar.
Ludbreški hren deveti je zaštićeni proizvod iz Varaždinske županije na nacionalnoj razini.