Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

FOTO Nacionalni Dan darivatelja krvi: U Prelogu prikupljene 64 doze, darivatelje nagradili GOCK Prelog i OŠ Draškovec


Kao i svakog mjeseca u Prelogu u prostorijama gradske kavane Lovac održano je dobrovoljno darivanje krvi, ovaj put na 25. dan mjeseca listopada, Dan dobrovoljnih darivatelja krvi. Na taj je dan 1953. u Željezari Sisak provedena prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog davanja krvi : daruj krv dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno.


Predsjednica Gradske organizacije Crvenog križa Prelog Slavica Beti poručuje kako u Prelogu imamo redovite akcije dobrovoljnog darivanja krvi.


„Ono što nas jako veseli je to da je odaziv uvijek dobar, uvijek jedan lijepi broj darivatelja pristupi. Svaki put ima i novih darivatelja, što pokazuje da smo jako humani narod i da smo spremni pomoći uvijek i svakome u bilo kakvoj potrebi.“

Nacionalni dan darivatelja krvi Prelog 2024 Studio M 8


Darivatelji krvi na njihov dan bili su nagrađeni i malim poklonima koje su izradili učenici i djelatnici OŠ Draškovec. Ravnateljica i aktivna volonterka GOCK Prelog Margit Mirić istaknula je da su izrazito ponosni na svoje učenike.


„Naši učenici znaju puno o volonterizmu i važnosti dobročiniteljstva. Naše geslo je „Dobro je činiti dobro i dobro se dobrim vraća”. Danas smo doveli dvije učenice Nataliju Mirić i Doru Repalust koje su dijelile ručno izrađene cvjetiće darivateljima i iskreno se nadam da smo ih razveselili.“

Nacionalni dan darivatelja krvi Prelog 2024 Studio M 5
Foto: OŠ Draškovec

Kako je dobra vijest da uvijek ima novih darivatelja krvi, tako je dobra vijest i da uvijek ima onih istih lica. Jubilarni 85. put krv je darovao predsjednik Gradskog Vijeća Grada Preloga Đuro Ujlaki.


„Krv darujem od 18. godine i ovo mi je 85. put. Nekad se datumi, reklo bi se „potrefe“, pa se eto i meni „potrefilo“ da danas na sam Dan darivatelja krvi darujem krv po 85. put. Nadam se, ako me zdravlje posluži, darivat ću i dalje.“

Zahvalio se učenicima i djelatnicima OŠ Draškovec što su ih razveselili poklonima te predsjednici Slavici Beti koja kao Dobri Duh uvijek dočeka darivatelje s osmijehom i toplom riječju.


Slavica Beti zahvalila je i ekipi Zavoda iz zagrebačke Petrove 3 na dugogodišnjoj suradnji, a Josipa Škugor, liječnica Zavoda za transfuzijsku medicinu poručila je kako su kao i uvijek zadovoljni odazivom darivatelja u Prelogu.

Nacionalni dan darivatelja krvi Prelog 2024 Studio M 2


„Dva dana ranije bili smo u Čakovcu gdje je isto tako bio dobar odaziv. Danas na dan Darivatelja krvi kao i uvijek pozivamo sve zdrave osobe da nam se jave, da dođu na liječnički pregled i da daruju krv. Trenutno najveću potrebu imamo za 0-, A+ i A- krvnim grupama, iako naravno primamo darivatelje svih krvnih grupa.“

U Republici Hrvatskoj tijekom jedne godine prikupi se oko 190 000 doza krvi. Na Dan dobrovoljnih darivatelja krvi u Prelogu su darivanju pristupile 74 osobe, od čeka 3 nova darivatelja.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.

Zapratite nas

Imate upit za nas?

Naš tim spreman je odgovoriti na Vaša pitanja!