Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

Održana međunarodna konferencija o kriznom upravljanju i jačanju sustava civilne zaštite

Međimurska županija bila domaćin međunarodne konferencije o kriznom upravljanju i jačanju sustava civilne zaštite koja je okupila relevantne predstavnike u tom sustavu. Naglasak je bio na važnosti i jačanju sustava civilne zaštite u vrijeme kada su u porastu rizici od katastrofa.

Civilna zaštita u Međimurskoj županiji ima ključnu ulogu u upravljanju rizicima i reagiranju na prirodne i tehnološke katastrofe kako bi se zaštitilo stanovništvo i imovina. Iz ovogodišnjeg županijskog proračuna 225.000 eura namijenjeno je funkcioniranju, ali i razvoju civilne zaštite čiji najveći dio sustava čine dobrovoljna vatrogasna društva i JVP Čakovec s više od 7 tisuća vatrogasaca.

Najveći izazovi u Međimurju su klizišta na koja se odgovara sanacijama u suradnji s nadležnim institucijama i resornim ministarstvom, rekao je župan Matija Posavec. Rekao je da je sustav civilne zaštite spreman na sve izazove i jedan od najorganiziranijih u zemlji. Podsjetio na situaciju s poplavama prošle godine u kolovozu kada je vodostaj Mure u Murskom Središću dosegnuo rekordnih 543 cm.

– Pravovremena reakcija, koordiniranost, spremnost te preventivne radnje, dokazali su da smo dorasli izazovu i kriza je prošla bez većih šteta., rekao je Posavec.

Kao potpore jačanju civilne zaštite su i projekti koji se odnose na procjene rizika od potresa, jačanju suradnje država članica u intervencijama civilne zaštite u slučaju katastrofa, na primjeni umjetne inteligencije.

Nacionalna strategija sustava razvoja civilne zaštite temelji se na jačanju kapaciteta, sustavnom pristupanju rizicima, jačanju međunarodne suradnje i implementacije najboljih praksi europskih zemalja, rekao je ravnatelj Ravnateljstvo civilne zaštite Damir Trut. Zbog sve izraženijih klimatskih promjena, kao i iskustava iz događaja posljednjih godina od pandemije, ratova i raseljavanja, rekao je da je potreban i novi Zakon o sustavu civilne zaštite.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.

Zapratite nas

Imate upit za nas?

Naš tim spreman je odgovoriti na Vaša pitanja!