Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

VIDEO: Još jedna večer za pamćenje uz 21. festival Kre Mure i Drove, Magdaleni Vlah Hranjec i Josipu Sanjkoviću-Mitrici posebna zahvala za čuvanje kajkavske reči i obogaćivanje glazbene škrinjice

Još jedna večer za pamćenje bio je 21. festival Kre Mure i Drove koji je održan u petak, 27. rujna u ispunjenom Domu kulture Grada Preloga u organizaciji Radija Studio M, pod generalnim pokroviteljstvom Grada Preloga.

Festival autorske tamburaške i narodne glazbe kajkavskog govornog područja glazbenu škrinjicu obogatio je s 11 novih pjesama. Ono najvažnije, izvedene su pred mnogobrojnom publikom koja je pljeskom oduševljenja ispratila nastup svakog izvođača i potvrdila da su pjesme već pridobile simpatije slušateljstva. Soliste je pratio festivalski bend TS Frikovi pod vodstvom Valentina Škvorca.

Veliku fotogaleriju pogledajte u linku:

>>> Pogledajte veliku fotogaleriju 21. festivala Kre Mure i Drove

0000 KMD21

Tradicionalna večer, kroz koju je vodio autentičan voditeljski par Mirjana Švenda i Željko Sokač, obogaćena je i pjesnički. Prvi put predstavljeni su autori koji su zaslužni za tekstove mnogih pjesama koje su kroz dva desetljeća uglazbljene kroz festival Kre Mure i Drove, Magdalena Vlah Hranjec, Petrana Sabolek i Vinko Rojko.

Posebna zahvala upućena je spisateljici Vlah-Hranjec koja je s Festivalom od samog početka, kao i međimurskoj glazbenoj legendi Josipu Sanjkoviću-Mitrici koji je kroz sve ove godine, silom prilika, ‘izostavio’ samo jednu jedinu večer.

Za zahvalu i u sjećanje, ali i za daljnju inspiraciju te neumornost u obogaćivanju i čuvanju kajkavštine, uručene su im slike prigodnih motiva iscrtanih kistom međimurskog slikara Zorana Horvata iz Donje Dubrave.

– Što reći nakon svih ovih divnih pjesama koje nas vraćaju u prošlost, na težak put malog međimurskog čovjeka, koje nas vraćaju na ljubav i koje daju nam osmijeh. Naši gosti recitatori lijepo su govorili o rijekama Dravi i Muri, o životnom fotoalbumu, a gospođa Sabolek je govorila o Martinju pa budem ja rekel samo ovo: kak’ je bilo ovo leto, teško da o koji lagef pun do Martinja, ali ako bode dobroga vodovoda, bo nekaj! – rekao je gradonačelnik i saborski zastupnik Ljubomir Kolarek.

Zahvalio je i organizatoru Studiju M i svima koji su pomogli u realizaciji 21. festivala Kre Mure i Drove, kao i čuvarima tradicije u publici koji su se i ovog puta okupili u zavidnom broju. – “Vidimo se dogodine, u još ljepšem i veselijem tonu!”, poručio je za kraj.

YouTube player

Na samom kraju festivala publika je zapjevala i tradicijske pjesme uz poseban program koji su pripremili KUD Podturen i Josip Sanjković-Mitrica.

Pjesme 21. festivala Kre Mure i Drove:

  1. Martin Srpak uz TS Frikovi – Međimurje moje (Martin Srpak, prof. Juraj Kolarić, Branko Krušec)
  2. Tino Jelenić uz TS Frikovi – Kaj god jesi (Branko Krušec)
  3. Božidar Brajković uz TS Frikovi – Draga moja prelublena (Božidar Brajković)
  4. Josip Sanjković-Mitrica uz TS Frikovi – Međimurje, daj se zbudi (Branko Krušec, Branko Mihovil Rakijašić, Branko Krušec)
  5. Anja Zagorka uz TS Frikovi – Kak se kaj (Anja Zagorka, arr. Branko Krušec)
  6. KUU Zasadbreg – Smeh (Miroslav Novak, Rajka Trokter, Miroslav Novak)
  7. TS Kumovi – Međimurje se zlati (Ivo Kovač-Kaj, arr. Branko Krušec)
  8. Robert Svetlačić uz TS Frikovi – I nikaj su cajti (Robert Svetlačić, arr. Branko Krušec)
  9. TS Frikovi – Međimurje i ti v srcu (Denis Hajdarović, Damir Pilko, Denis Hajdarović)
  10. Denis Kos uz TS Frikovi – Puca z gorda (Denis Kos, arr. Branko Krušec)
  11. Mario Mustač – Oženil se nigdar ne budem (Mario Mustač, arr. Josip Herman)

Sponzori 21. festivala Kre Mure i Drove: generalni pokrovitelj: Grad Prelog, generalni sponzor: Međimurska županija, sponzori: Međimurje plin, Općina Mala Subotica, Općina Domašinec, Općina Orehovica, Općina Sveta Marija, Općina Donja Dubrava, Kabel-Mont d.o.o. Domašinec, Telemont d.o.o. Dekanovec, Komet d.o.o. Prelog, Lepoglavec d.o.o. Goričan, Knjigovodstveno-računovodstvene usluge Kosec d.o.o. Prelog, Abart d.o.o. Donji Mihaljevec, Mjernik d.o.o. Prelog, Zvonarek sistemi d.o.o. Prelog, Cvjetni atelier i trgovina Magnolia Domašinec, Co Generate d.o.o. Donji Kraljevec.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.

Zapratite nas

Imate upit za nas?

Naš tim spreman je odgovoriti na Vaša pitanja!