Trg bana Jelačića 5, 40323 Prelog

Search
Close this search box.

8 laganih veganskih jela za spas za spas od vrućina

– Od ribljeg paprikaša bez riba i ražnjića do Ledenog vjetra i sladoleda od kupine – Prijatelji životinja nude recepte ukusnih i osježavajućih jetnih jela. 

Svi znamo da je za zdravlje i ljepotu važno ono što se nalazi na tanjuru. Ljeto, s obiljem svježeg voća i povrća na jelovniku, idealna je prilika za uvođenje zdravijih prehrambenih navika. Prijatelji životinja nude recepte ukusnih i zdravih jela, koja će nam pomoći da uživamo u sezonskim namirnicama, rashladimo se od vrućina i osjećamo se odlično jer činimo dobro ne samo za svoje zdravlje nego i za životinje i planet.

Iz  kuharice Prijatelja životinja izdvajamo nekoliko recepata laganih ljetnih jela, od slanih do slatkih, koja se pripremaju brzo, a nestaju još brže.

Namaz od patlidžana

Sastojci: 500 g patlidžana, 2 češnja češnjaka, 5 žlica maslinova ulja, 3 žlice limunova soka, sol, papar, peršin (prema želji)
Priprema: Patlidžane narezati na kolute, popeći u tavi na žlici ulja (ili ispeći prepolovljene patlidžane u pećnici) i ohladiti. Dobro usitniti patlidžane blenderom pa umiješati protisnuti češnjak, peršin, sol i papar. Lagano dodavati preostalo maslinovo ulje i limunov sok dok ne dobijete kremastu smjesu. Namaz poslužiti uz prepečeni kruh.

Riblji paprikaš bez riba

Sastojci: 500 g krumpira, 170 g tikvica, 300 g patlidžana, 2 dl vina, 400 g luka, 3 režnja češnjaka, 2 žlice ulja, ½ žličice slatke mljevene paprike, 2 male ljute papričice, 1 žlica dimljene paprike, 1 l vode, 2 žlice koncentrata rajčice, 2 žlice usitnjenih algi
Priprema: Patlidžane usitniti i posoliti te dobro promiješati i pustiti da odstoje pola sata, a zatim dobro iscijediti. Usitniti krumpir, tikvice i luk te zgnječiti češnjak. Luk popržiti u loncu i kada uvene, dodati češnjak. Dodati povrće i začine. Kratko pirjati, a zatim dodati vino, koncentrat rajčice i vodu. Kuhati oko 30 minuta te povremeno protresti lonac.

Ratatouille

Sastojci: 3 žlice maslinova ulja, 1 tanko narezan luk, 4 oguljena i narezana češnja češnjaka, 1 manji lovorov list, 1 mali patlidžan, 2 tikvice, 3 paprike, 8 velikih rajčica, ½ l pasirane rajčice, 1 žličica soli, 1 žlica vlasca, 1 žlica bosiljka, 1 žlica peršina, mljeveni crni papar
Priprema: Na ulje u velikoj tavi dodati luk, češnjak i lovorov list. Miješati dok luk ne omekša. Izrezati patlidžan na male kockice. Dodati u tavu i povremeno miješati dok patlidžan ne omekša, oko 8 minuta. Tikvicu prepoloviti po dužini i narezati na ploške. Papriku narezati na trake. Rajčice grubo nasjeckati. Umiješati tikvice, papriku, rajčice i sol u tavu s patlidžanom te kuhati na srednje jakoj vatri 5 do 7 minuta ili dok povrće ne omekša. Povremeno promiješati. Na kraju dodati pasiranu rajčicu. Umiješati začine i papar prema ukusu.

Paprike punjene grahom

Sastojci: 6 velikih paprika, 250 g kuhanog graha (ili 1 limenka), 1 glavica luka, 2 mrkve, 4 žlice maslinova ulja, 2 češnja češnjaka, pola šalice pasirane rajčice, 1 žlica sojina umaka, pola vezice peršina, sol i papar prema ukusu
Priprema: Na ulju popržiti luk, dodati naribanu mrkvu, češnjak, zatim grah, sol i papar i na kraju peršin. Paprikama odrezati gornji dio, očistiti ih od sjemenki, napuniti pripremljenom smjesom i poklopiti gornjim dijelom. Složiti napunjene paprike u nauljenu vatrostalnu posudu, te preliti eventualnim viškom smjese, umakom od paradajza i ukrasiti sojinim vrhnjem. Peći oko pola sata na 180 °C. Poslužiti uz rižu ili neku drugu žitaricu.

Ražnjići

Sastojci: 1 kg šampinjona, 250 g sojinih komadića (ili sejtana), 1 kg patlidžana, 1 kg tikvica, 1 kg paprike, 1 kg luka, sojin umak, usitnjeni češnjak, sol, papar, ulje
Priprema: Patlidžane oprati, narezati na ploške od oko 2 cm, dobro posoliti i ostaviti da stoje oko pola sata. Istisnuti iz njih višak vode, narezati ih na kocke i posuti češnjakom. Sojine komadiće kratko prokuhati u slanoj vodi, ocijediti, dodati sojin umak i češnjak. Šampinjone očistiti i prepoloviti. Tikvice oprati i narezati na kocke. Paprike oprati i narezati na kvadrate. Luk oguliti i narezati na kocke. Na drvene štapiće za ražnjiće nabosti komade povrća, soje i šampinjona. Sve posoliti i popapriti te nauljiti. Peći na roštilju ili u pećnici (posložiti u posudu u dva sloja). Kada je pečeno, još malo poprskati uljem (i sojinim umakom prema ukusu).

Veganski Ledeni vjetar

Sastojci: 200 – 250 g slanutka; za kore: 1 šalica nesoljene vode u kojoj se kuhao slanutak (aquafaba), 1 šalica šećera, 1,5 šalica glatkog brašna, pola žličice praška za pecivo, malo sode bikarbone (nekoliko prstohvata), 5 žlica ulja, 1 žlica octa; za 1. kremu: 2 pudinga od vanilije koja se ne kuhaju, 3 dl sojinog mlijeka, ½ litre veganskog šlaga; za 2. kremu: ½ l veganskog šlaga; voće po izboru: breskve, kivi, bobičasto voće, jagode, banane…

Priprema: Skuhati slanutak, ali ne soliti vodu. Slanutak ohladiti u vodi. Za kore, tući vodu od slanutka (aquafabu) sa šećerom kojega treba dodavati postupno. Kada je čvrsto, dodati brašno pomiješano sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Zatim lagano umiješati žlicu po žlicu ulja i na kraju ocat. Peći na 180 °C oko 30 min. Smjesa je dovoljna za veliki lim od pećnice ili se mogu peći dvije okrugle kore (jedna po jedna), promjera 28 – 30 cm. Rezati biskvit kada je hladan. Ako se radi četvrtasti biskvit, rezati na dva ili tri puta (ako se reže na tri puta, torta će biti viša). Staviti u zdjelu sastojke za prvu kremu i tuči mikserom, što je gotovo za nekoliko minuta. Zatim u drugoj zdjeli istući šlag. Slagati na biskvit prvu kremu s pudingom, na nju sloj voća i zatim šlag pa ponovno: biskvit, žuta krema, voće, šlag.

Smoothie od lubenice i vanilije

Sastojci: 2 šalice lubenice narezane na kocke, šalica malina, 2 kugle veganskoga sladoleda od vanilije
Priprema: U blender staviti kocke lubenice i maline te miksati 20-ak sekundi dok se ne dobije gusta smjesa. Zatim dodati kugle sladoleda od vanilije i miksati još 20-ak sekundi. Na kraju ostaviti u hladnjaku pa dodati nekoliko kocki leda.

Sladoled od kupina, borovnica i banana

Sastojci: 250 g kupina, 100 g borovnica, 3 banane, 2 vanilin šećera, 150 ml zobenog mlijeka; za ukrašavanje: listići badema
Priprema: Oprati kupine i borovnice, a banane narezati na ploške. Dodati vanilin šećer i sve usitniti u električnoj sjeckalici. Mješavini dodati zobeno mlijeko te izmiješati u jednoličnu smjesu. Staviti u odgovarajuću posudu za zamrzavanje 4 – 5 sati. Grabilicom za sladoled ili žlicom oblikovati kugle, posuti ih listićima badema i poslužiti. Prije oblikovanja kugli, grabilicu ili žlicu namočiti u toploj vodi.

Podijeli:

Pošaljite nam vijest

Dragi naš slušatelju, ovo je tvoja prilika da postaneš naš reporter-suradnik! 🙂

Naš e-mail: radio@studiom.hr čeka tvoju poruku – pošalji nam zanimljivost iz svog mjesta, zabilježi događaj mobitelom ili fotoaparatom, a javiti nam se možeš i na našem Facebook profilu.

Najzanimljivije vijesti/dojave/fotografije objavit ćemo na našem portalu www.studiom.hr i društvenim mrežama te u radijskom programu.

*Slanjem vijesti ili fotografije dajete privolu da Studio M smije koristiti za unos u zbirku osobnih podataka i njihovo obrađivanje, a sa svrhom objave na portalu www.studiom.hr ili društvenim mrežama radija Studio M, kao i u radijskom programu.

Zapratite nas

Imate upit za nas?

Naš tim spreman je odgovoriti na Vaša pitanja!