FOTO: Otkriven spomenik pukovniku Ivanu Sokaču: Nije bio samo heroj u ratu, već i u obitelji

Nedjelja, 08.12.2019.
FOTO: Otkriven spomenik pukovniku Ivanu Sokaču: Nije bio samo heroj u ratu, već i u obitelji
Foto galerija
FOTO: Otkriven spomenik pukovniku Ivanu Sokaču: Nije bio samo heroj u ratu, već i u obitelji
Pukovniku Ivanu Sokaču zapovjedniku 104. brigade HV Varaždin poginulom u akciji 'Alfa 91', u Oporovcu, u parku kod odmarališta za bicikliste, otkriven je novo izgrađeni spomenik. Kako je na dosadašnjoj spomen ploči pisalo da je bio pripadnik brigade, inicijativu za novim spomen-obilježjem pokrenuo je Klub varaždinskih branitelja, a prihvatili su Grad Prelog i Mjesni odbor Oporovec.

O hrvatskom heroju koji je svoj život položio na oltar Domovine govorio je njegov suborac, Vladimir Leskovar, predsjednik Kluba varaždinskih branitelja.
 
  • Klub broji 260 ljudi, odnosno 90 posto našeg članstva koje je bilo pod vodstvom Ivana Sokača kad smo bili u najtežim borbama 1991. godine, do njegove pogibije. Krasile su ga vrline hrabrosti i čovjekoljublja, uvijek je bio spreman pomoći i upravo je poginuo na zadatku gdje je vodio postrojbu iz Ivanca, a koja je nama Varaždincima trebala zaštiti lijevi bok. On je nesebično prvi stao u vozilo i, kako bi spriječio prodor četnika, a da ne stradaju drugi, na kraju je stradao on, kazao je Leskovar.

Podizanjem spomenika na kojem piše da se radilo o zapovjedniku, a ne pripadniku brigade ispravljena je velika nepravda, jer se upravo te velike dužnosti Sokač prihvatio u najteže vrijeme, dodaje Leskovar. Složio se s time gradonačelnik Ljubomir Kolarek izrazivši i zadovoljstvo što je spomenik otkriven u sklopu obilježavanja Dana grada. Najavljeno je i skoro prikazivanje filma o pogibiji pukovnika Sokača i ostalih branitelja, koji su stradali u akciji Alfa 91, a bili su pripadnici varaždinske bojne, ludbreške satnije, ivanečke bojne, 76.sam.bojne iz Pakraca.

Godine ne brišu tugu, no s velikim ponosom spomenik svom heroju otkrili su sinovi Mario i Alen, a uz njih stajala je i najbliža obitelj, te majka Branka, supruga poginulog pukovnika.
 
  • Sjetimo ga se svaki dan, sjećanja ne blijede jer nije bio samo heroj u ratu, već i heroj u obitelji, kazao je sin Mario Sokač.

Podno spomenika počast su poginulom heroju polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odala izaslanstva Grada Preloga, mjesnog odbora Oporovec, Varaždinske županije te članovi udruga proisteklih iz Domovinskog rata.
 
*****
Izjave donosimo u informativnom programu.